tiistai 10. kesäkuuta 2008

Sossuasiakkaatkin eriarvoisia

Perusturvalautakunnan yksilöjaostossa käsittelemme muun muassa asiakkaiden valituksia toimeentuloturvapäätöksistä eli suomeksi siitä, miksi joku ei ole saanut sossusta haluamaansa rahaa.

Valituskirjelmät ovat hyvin monenlaisia. Yksi on laatinut valituksen siististi tekstinkäsittelyohjelmalla noudattaen SFS 2487 mukaista asiakirjan asettelumallia ja perustellen sen asianmukaisilla lakipykälillä. Toinen on taas sutaissut muutaman lauseen kuohuksissaan tikkukirjaimilla kielteisen päätöksen takapuolelle.

Onko näiden kahden tapauksen käsittely tasapuolista? Asia on askarruttanut minua siitä lähtien kun 8 vuotta sitten tulin ensi kertaa valituksi jaostoon. Onhan selvää, ettei jälkimmäisessä tapauksessa käsittelijöiden hyvästä halustakaan huolimatta tule erilaiset asiaan vaikuttavat tekijät ja näkökulmat esille.

Kokouksissa käydessäni nousee mieleen myös ajatus: Mikä ero on pienituloisella työssäkäyvällä, ansiosidonnaista työttömyysturvaa saavalla työttömällä, peruspäivärahaa ja asumistukea saavalla työttömällä ja toimeentuloturvan asiakkaalla? Ero ei niinkään ole heidän käytettävissään olevassa rahamäärässä vaan se on nöyryytyksen asteessa. Mikään muu ihmisryhmä ei ole niin monimutkaisten ja pilkuntarkkojen määräysten kahleissa kuin sossun asiakkaat. Vai onko jonkun muun pankkitiliä ja sen tapahtumia syynätty yhtä tarkkaan?

Ei kommentteja: