keskiviikko 24. syyskuuta 2008

Jeesustelu ärsyttää

Olen monien muiden tavoin todella järkyttynyt Kauhajoen tapahtumista. Minua on kuitenkin nyt kuten Jokelan tapauksenkin yhteydessä alkanut suunnattomasti ärsyttää niiden ympärillä tapahtuva jeesustelu.

Tapahtumien ympärille on ilmaantunut suuri joukko pippejä, pappeja ja psykologeja, jotka jauhavat tapahtumien ennaltaehkäisyä, nuorten mielenterveysongelmien ehkäisyä, viranomaisten ja päättäjien vastuuta jne.

Tosiasiassa Suomi on täynnä onnellisia perheitä, jotka viettävät koti-iltoja yhdessä olohuoneen sohvalla popcorneja posien ja cocacolaa siemaillen samalla silmä kovana seuraten ilta illan jälkeen sarjamurhia ja muuta lahtausta televisiosta. Muistan joskus lukeneeni, että amerikkalainen nuori on nähnyt täysi-ikäiseksi ehdottyään 50.000 murhaa. Paljon ei jälkeen jäädä meilläkään.

Erityisenä yhteisenä harrastuksena onnellisten perheiden isillä ja pojilla on pelata pleikkareilla lapsilta kiellettyjä pelejä, joissa ei ole muuta ideaa kuin teurastaminen. Se lähentää niin sukupolvia toisiinsa.

Tällaisessa ympäristössä kasvanut nuori ei millään tavalla poikkea ympäristöstään eikä muista ikäisistään. Ei hän hakeudu kouluterveydenhoitajalle tai mielenterveystoimistoon. Internetissä hän hakeutuu kaltaistensa seuraan. Kukaan meistä ei tiedä, kenen päässä tällä hetkellä pyörii samanlaisia ajatuksia kuin Matti Saarella.

Vaikka kannatankin aserajoituksia - käsiaseet mieluimmin kaikilta pois - ei ne ratkaise. Tappovälineitä löytyy riittämiin ja jos ei niitä muuten saa, ne tehdään itse.

Kaikkein eniten pelottaa se, että parin - kolmen seuraavan tapauksen jälkeen vilkaisemme iltapäivälehteä, käännämme sivua ja hymähdämme, että taas siellä jollakin meni överiksi.

Ei kommentteja: