sunnuntai 14. syyskuuta 2008

Vedetön maauimala

Hämeenlinnassa on taas pulpahtanut keskustelu Ahveniston maauimalasta. Tämä vuoden 1952 olympialaisten nykyaikaisen 5-ottelun uintikilpailujen näyttämönä toiminut liikuntapaikka on rappeutunut tyhjillään kohta 30 vuoden ajan. Se suljettiin 80-luvun alussa, koska se ei enää pitänyt vettä eikä täyttänyt viranomaisvaatimuksia hygienian, terveyden ja turvallisuuden suhteen..

Maauimala julistettiin suojelukohteeksi lähinnä Hämeenlinnan vihreiden vaatimuksesta vuonna 1995 ja museoviraston jyrkän kannan mukaan ainoa vaihtoehto on, että maauimala rakennetaan uudelleen alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa.

Hämeenlinnan kaupunki on suhtautunut nihkeästi maauimalan peruskorjaukseen pelkästään kaupungin rahoilla ja valtuusto edellyttääkin, että rahoituksesta ainakin pääosan pitäisi tulla muualta kuin kaupungin veronmaksajilta.

Mikäli uusi valtuusto pysyy samalla linjalla, on hyvin epätodennäköistä, että hanke edistyy tulevinakaan vuosina. Kuka uskoo, että Ahvenisto sijoittuisi valtionrahoituksen saamiseksi Etelä-Suomen liikuntapaikkarakennusten tarvelistalla kärkisijoille? Yksityistä rahaa on etsitty toistakymmentä vuotta eikä euroakaan ole varmistunut. Tuskinpa uuden suuremman Hämeenlinnan asukkaatkaan ovat kovin innostuneita rahoittamaan Ahveniston järven rannalla sijaitsevan maauimalan rahoittamista.

Olen aina ollut sitä mieltä, että Ahveniston alue on ainutlaatuinen lähivirkistys- ja liikunta-alue, jonka kehittämiseksi on tehtävä kokonaissuunnitelma. Maauimalakysymykseen hirttäytyminen pitkittää Ahveniston kaikinpuolista kehitystä . Siksi kaupungin olisi käynnistettävä museoviraston kanssa neuvottelut järkevän ratkaisun löytämiseksi maauimalakysymyksessä. Mielestäni sellainen olisi onnettoman suojelupäätöksen purkaminen. Muuten rakennelmat jäävät jököttämään paikalleen ja rappeutumaan maailman tappiin.

Jos museovirasto pysyy kannassaan, että ainoa vaihtoehto on palauttaa maauimalan rauniot alkuperäiseen asuunsa ja käyttötarkoitukseensa, se olisi ensimmäinen liikuntalaitos maailmassa, joka rakennettaisiin uudelleen museaalisin perustein. Sehän tarkoittaisi suurin piirtein samaa kuin että Berlusconi määräisi Colosseumin peruskorjattavaksi uudelleen toimivaksi gladiaattoreiden taisteluareenaksi.

Ei kommentteja: